4 years ago
#3 Citaat
Hoe kunnen penselen het best worden onderhouden?

De levensduur van penselen kan aanzienlijk verlengd worden door ze goed te gebruiken en te onderhouden. Vooral bij gebruik van verf die snel en watervast opdroogt (bijvoorbeeld acrylverf) moeten de penselen tussen de werkzaamheden door regelmatig nat gehouden of schoongemaakt worden om indrogen van de verf te voorkomen.

Tijdens het werken kunnen olieverfpenselen worden uitgespoeld in terpentine. Laat zachtharige penselen nooit op de punt in het oplosmiddel staan. De haarbundel kan onherstelbaar beschadigd worden.

Na het schilderen kunnen penselen als volgt worden schoongemaakt:
• Veeg het penseel eerst af met een doekje of een tissue. Vooral bij gebruik van dikkere verfsoorten de restanten verf vanuit de huls voorzichtig naar de top van de haarbundel drukken.
• Resten van waterverdunbare verf uitspoelen in water. Stamp hierbij niet met de haarbundel op de bodem van de waterpot. Met name zachtere haarsoorten kunnen afbreken op de rand van de huls. Alkyd- en olieverfresten uitspoelen in terpentine.
• Was vervolgens het penseel voorzichtig in de handpalm met zachte huishoudzeep of afwasmiddel en water (bij voorkeur lauw) tot het schuim volkomen schoon is. Druk niet te hard met de haarbundel in de hand, met name zachtere haarsoorten kunen afbreken op de rand van de huls.
• Grondig naspoelen met schoon water en uitslaan.
• Breng met de vingers de haarbundel terug in de oorspronkelijke vorm en laat het penseel met de haren omhoog in een pot drogen.


Kunnen ingedroogde penselen weer worden gereinigd?

Onder de naam "Amsterdam Acrylverwijderaar" levert Royal Talens een oplosmiddel waarmee ingedroogde acrylverf weer is af te breken.

Giet zóveel van de vloeistof in een klein glazen potje of flesje dat de haarbundels en een deel van de hulzen in het oplosmiddel kunnen staan.
Laat de penselen nu ± een uur weken, reinig ze met water en zeep en spoel ze na met water.
Zet de penselen niet te diep in het oplosmiddel omdat ook de lak van de steel kan oplossen!

Acrylverwijderaar is volledig biologisch afbreekbaar. Ingedroogde olieverf kan alleen worden afgebroken in zeer agressieve oplosmiddelen als xyleen.
In verband met de schadelijkheid van deze oplosmiddelen worden ze door Royal Talens niet verkocht.
De lange droogtijd van olieverf biedt de schilder genoeg tijd om de penselen te reinigen.

(Bron: Royal Talens)